Gedenken en vieren

Een enkeling was erbij. De rest van ons kent de verhalen en beelden. Beelden van feestende Nederlanders in elke stad en elk dorp waar de geallieerden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog binnentrokken. Het einde van de oorlog kwam voor mijn moeder in Brabant veel eerder dan voor mijn vader in Groningen. Uiteindelijk was heel Nederland bevrijd en werden 4 en 5 mei de dagen waarop we eerst de doden gedenken en vervolgens de vrijheid vieren. Wanneer kunnen we in onze kerken het einde van de corona-epidemie markeren? En hoe zullen we als kerkgemeenschap dan gedenken en vieren? Anje de Heer van het Steunpunt Liturgie en Jeroen Sytsma van de Commissie Eredienst reiken daarvoor handvatten aan.

Er breekt hopelijk, net als na de oorlog, een tijd van wederopbouw aan. Komen we dan na alle onlinediensten weer live samen in de kerk alsof er niets gebeurd is? Of doen we in de liturgie ons voordeel met wat we in de afgelopen tijd geleerd hebben rondom de eredienst? Hierover gaan Anje de Heer, Robert Roth en Mark Rietkerk met elkaar in gesprek. Anje als liturg, Robert als voorganger en blogger over liturgie en Mark als voorganger van een gemeente die in coronatijd een nieuwe vorm van eredienst ontwikkelde. Ingrid Plantinga verrijkt ons met haar ervaringen met thuisliturgie.

Liturgie voor het leven

Natuurlijk zijn veel uitdagingen niet anders dan voorheen. Er is niets nieuws onder de zon. Een blijvende uitdaging is hoe gelovigen die zo verschillend van elkaar zijn in een en dezelfde kerkdienst kunnen worden aangesproken. Jeugd- en gezinswerker Paul Smit identificeert zes soorten personen en geeft tips hoe je rekening houdt met ieder van hen. Een andere blijvende uitdaging is hoe we de zondag met de maandag verbinden. Of anders gezegd: hoe de eredienst op zondag ons helpt God in heel het leven van alledag te eren. Ik deel graag met je welke inspiratie ik daarvoor vond in boeken van diverse schrijvers. 

Al met al een Dienst met veel praktische artikelen rondom de eredienst. Maar zoals in elk nummer vind je ook deze keer nog allerlei andere bijdragen om je toe te rusten en te inspireren. In welke rol jij God en zijn gemeente ook dient. Namens de redactie wens ik je een gezegende dienst.

Peter Sinia

Inhoud van het blad

Gesprek

Schatkamer van de liturgie

 

Handreiking

God zag het leed en geeft bevrijding

Anje de Heer en Jeroen Sytsma

Bijbelstudie

Hef nu een klaaglied aan

Janita Geertsema

Inspiratie

Thuis je geloof vieren

Ingrid Plantinga

Boeken

Doe alles tot eer van God

Peter Sinia

Column

Tuinieren

Gerben de Wild

Profielen

Vieren met verschillen

Paul Smit

Diaconaat

Eerst nog even de collecte…

Derk Jan Poel

Werker in de kerk

Mijn leven delen met jongeren

Suzanne van Lokhorst

Kerkrecht

Eigen statuut voor de plaatselijke kerk

Leendert Verheij
Gedicht

U bent de kern

Anne Lies Mossel

Bestellen? Klik hier.

Download hier Dienst 2021-03