Jezus loopt op met ruimtezoekers

Een van de mooiste verhalen in de bijbel vind ik de ontmoeting van Jezus met de Emmaüsgangers. Bij het lezen van deze Dienst moest ik aan dit verhaal denken. Ook zij waren ruimtezoekers van de eerste orde.

De Emmaüsgangers, ze zijn teleurgesteld in mensen en in God. Ze waren hoopvol. Ze hoopten dat Jezus hen zou bevrijden. Maar Jezus bleek niet de held op wie ze zaten te wachten. Ze zijn boos en verlaten de geloofsgemeenschap. Maar dan gebeurt er iets bijzonders. Jezus zoekt hen op, maar ze hebben het niet door. Ze konden hem niet zien. Ze hadden een verkeerd beeld van Jezus. Jezus gaat het gesprek met ze aan. Hij geeft ruimte voor wat ze voelen. Hij luistert en vraagt door. Ze mogen hun verhaal delen.

En als ze dan hun hart hebben uitgestort, dan breekt Jezus! Je voelt teleurstelling en verdriet bij Jezus. Waarom kunnen jullie dit niet geloven? Jullie hebben zo’n verkeerd beeld van Mij. Je kent de verhalen uit de ‘Bijbel’. Jullie kunnen ze dromen, maar je snapt niet waar het over gaat. Ieder verhaal fluistert mijn naam! Hun hart begint harder te kloppen. Ze willen dat dit waar is, maar kunnen het niet geloven. Nog niet.

Ze komen aan in Emmaüs. Jezus doet of hij verder wil lopen. Hij dringt zich niet op, maar de twee willen dat hij blijft. Dan neemt Jezus het initiatief. Hij viert avondmaal met twee mensen die niet geloven. Twee twijfelaars, die wel iets voelen, maar geloven heel ingewikkeld vinden. Voor Jezus is dat geen probleem. En als Jezus het brood breekt, dan zien ze het. Ze komen tot geloof en gaan gelijk terug naar hun vrienden. Ze willen delen wat ze hebben meegemaakt. Ze getuigen van Jezus. En is dan alle twijfel, alle boosheid en angst weg? Nee, die is er nog, maar er is wel iets veranderd. Ze hebben een nieuw beeld van Jezus gekregen. Jezus is niet een ‘gewone’ held. Hij is iemand die naast je komt lopen. Iemand die oog heeft voor de situatie waarin jij zit. Maar Hij stort ook zijn hart uit naar jou! Hij geeft heilige ruimte waarin God kan werken.

Wie of waar ben jij in dit verhaal? Ben je een van de twee Emmaüsgangers? Durf je het aan om een geloofsgesprek te voeren over twijfel? Wil jij een reisgenoot zijn voor iemand die twijfelt? Getuig jij van Jezus? Deze Dienst zit vol heilige ruimtes waarin ruimtezoekers, reisgenoten, zinzoekers, niet-christenen kunnen ontdekken dat Gods liefde ons overvalt.

Veel leesplezier gewenst!

Anko Oussoren is jongerenwerker in de bron in Hardinxveld-Giessendam. Daarnaast werkt hij als adviseur bij Kerkpunt.

 

Inhoud van het blad

Introductie

Jezus loopt op met ruimtezoekers

Anko Oussoren

Perspectief

Help, mijn geloof is stuk! Ruimtezoekers zijn geen afhakers

Johan de Jong

Jeugdwerk

Godsbeelden en keuzes. Het geloof van jongvolwassenen heeft een upgrade nodig

Anko Aussoren

Bijbelstudie

Bij God mag je weglopen

Klaas van den Geest

Handreiking

Ruimte in het geloofsgesprek- God gaat zijn weg met de ander

Bram Beute

Inspiratie

Welkom in de voorhof! Hoe kun je millennials aanspreken?

David van der Meulen

Column

Vrijplaats

Judith Bouma

Bezinning

Mijlpalen in het leven met God. Hoe past geloofsbelijdenis in deze tijd?

Peter Sinia

Werker in de kerk

Ruimte voor studenten

Anneriet Boonen

Kerkpunt

Symposium Ruimtezoekers

 

Kerkrecht

De kerkorde van de Nederlandse Gereformeerde Kerken II

Leendert Verheij

Gedicht

Roodborst

Robert Roth

 

Bestellen?

Wil je een of meer exemplaren bestellen? Klik dan hier.