Hereniging – ook in de praktijk

Twee kerkverbanden worden één. Met een nieuwe naam, een nieuw logo en een motto: Hoopvol onderweg in Gods wereld. In dit nummer van Dienst willen we uitwerken wat de hereniging betekent voor de kerkelijke praktijk.

Eerst blikken we nog even terug. Om te beginnen met het landelijke verhaal van de eenwording, dat plaatselijk misschien niet altijd bekend is. Ik sprak met verschillende personen die net als ikzelf daarbij betrokken waren. Die landelijke fusie betekent niet dat plaatselijke kerken opeens ook moeten fuseren. Maar ook zonder lokale fusieplannen kan het inspirerend zijn om de verhalen van vijf verschillende samenwerkingsgemeenten te lezen. Kees van Dusseldorp verzamelde ze. Met de landelijke eenwording zijn niet in één keer alle verdrietige herinneringen vergeten. Hanna Ploeg legt uit hoe zulke en andere soorten herinneringen zich genesteld hebben en hoe je daar bij een eenwording rekening mee kunt houden.

We blijven niet hangen in het verleden. We markeren nu ook het feestelijke moment van de eenwording. Wij van Dienst met dit themanummer. Maar hopelijk markeert ook jouw eigen gemeente dit moment met een feestelijke dienst. Anje de Heer geeft adviezen hoe je zo’n dienst zou kunnen vormgeven. Zaken zoals kerkordes en reglementen kunnen het gevoel geven dat de eenwording vooral iets van het instituut kerk is. Leon van den Broeke laat zien hoe dat instituut, waar we soms afstand toe voelen, en de gemeenschap, waar we ons onderdeel van weten, met elkaar vervlochten zijn. Misschien versterkt dat het besef dat de eenwording van het instituut ook voor de gemeenschap een feest kan zijn.

Maar dan is het tijd om hoopvol onderweg te gaan. Er is hard gewerkt aan de kerkorde. Welke onderdelen kun je maar beter bij de hand hebben als je als werker in de kerk aan de slag gaat? Leendert Verheij geeft je tips welke onderdelen je beter paraat kunt hebben. Hoopvol onderweg, de toekomst tegemoet, betekent ook samen investeren in de jeugd. Anko Oussoren vertelt uit eigen ervaring wat daar mooi maar ook spannend aan is. Judith Bouma benoemt de kern van wat ons verbindt. Klaas van den Geest spelt kerkfusie daarom als kernfusie. Hij wijst op Christus’ gebed om bewaard te blijven bij de kern. Een soort kernfusie waarbij energie vrijkomt om ons aan onze missie te wijden. Hoe met de eenwording die krachten gebundeld worden voor het missionaire werk legt Gienke Boersma uit. En met die missie mogen we vervolgens hoopvol onderweg in Gods wereld!

Veel leesplezier gewenst!

Inhoud van het blad

Terugblik

Het eerlijke verhaal

Peter Sinia

Samengaan

Zaankerk Zaandam

 

Handreiking

Fusie van het jeugdwerk

Anko Oussoren

Inspiratie

De kracht van herinneringscultuur

Hanna Ploeg

Samengaan

SWG Lisse

 

Bijbelstudie

Kernfusie

Klaas van den Geest

Handreiking

Een gewone bijzondere viering

Anje de Heer

Samengaan

Weteringkerk Amsterdam

 

Uit De Praktijk

Inwerken van nieuwe diakenen

Derk Jan Poel

Column

Eén kerk

Judith Bouma

Bezinning

De kerk: gemeenschap of instituut?

Leon van den Broeke

Samengaan

Kruiskerk Arnhem

 

Handreiking

Samen één missie

Gienke Boersma

Werker In De Kerk

Sterkte gewenst!

Suzanne van Lokhorst

Samengaan

De Kandelaar Veendam-Wildervank

 

Kerkrecht

De kerkorde van de NGK

Leendert Verheij

Gedicht

Schoonheid

Robert Roth 

Bestellen?

Wil je een of meer exemplaren bestellen? Klik dan hier.

Download hier Dienst 2 van 2023