Ergens voor staan
Popmuziek kan me raken. De eerste keer weet ik nog goed: ‘Until the End of the World’ van U2. Ik ontdekte dat er een fictief gesprek plaatsvond tussen Judas en Jezus. Judas is overweldigd door schaamte, schuldgevoel en verdriet. Hij weet niet meer wat hij met zijn leven aanmoet, maar krijgt geen antwoord van Jezus. Tranen in mijn ogen. Ik dacht, dit nummer gaat over mij.
Popmuziek vormt me nog steeds. Zo krijg ik scherp wat er speelt in onze samenleving. Dit voorjaar werd ik gegrepen door een remix ‘The Logical Song’ van Supertramp. In het origineel is de zanger opzoek zichzelf en naar God. Hij krijgt te horen: doe goed je best op school, krijg een goede baan, verdien veel geld. Dan kun je alles doen wat je maar wilt. Wat hij als kind echter niet heeft meegekregen, is wat de zin van het leven is.
Je proeft het nog wel in de remix, maar de diepe zoektocht mist nu volledig. Sterker nog, het is andersom. Hij denkt te weten wie hij is, maar hij kan de verantwoordelijkheid van het leven niet aan. Hij wil terug naar de eenvoud en onschuld van het leven uit zijn jeugd.
Weet jij wie je bent? Verlang jij terug naar vroeger toen alles zo duidelijk en eenvoudig was? Duf jij nog verantwoordelijkheid te nemen? Ergens voor te staan? Ik merk dat we dit best lastig vinden. Waar we vroeger wel eens te snel een mening hadden, vallen we nu stil of blijven voorzichtig. Durven we nog ergens voor te staan, of relativeren we alles?
Ik ben blij met deze uitgave van Dienst. Als jij, en wij als kerk een sterke identiteit hebben, dan kunnen we vrijmoedig en respectvol ergens voor staan. We hoeven niet nostalgisch te blijven verlangen naar het verleden. We mogen anderen uitnodigen en uitdagen om ook ergens voor te staan. Vrijmoedig wijzen op Gods woord. Wetend dat daarbij niet iedereen dezelfde keuzes zal maken. Ook al kan het wel zo zijn dat je naar hetzelfde streeft, of hetzelfde verlangt. We mogen ergens voor staan en dat vol liefde en kracht uitstralen. Weet dat zeker jongeren vandaag duidelijke kaders nodig hebben.
Judas, ik herkende me in hem toen ik jong was. En anders dan in dat nummer van U2 ontdekte ik dat Jezus wel een antwoord geeft. Juist als Judas Jezus verraadt, zegt Jezus: Vriend! Jezus ziet Judas als zijn vriend. Jezus wil als vriend zijn leven geven. Jezus is vol genade ook voor jou en mij. Laten wij ook zo met elkaar omgaan.
Anko Oussoren is jongerenwerker in de bron in Hardinxveld-Giessendam. Daarnaast werkt hij als adviseur bij Kerkpunt.
Inhoud van dit nummer
INTRODUCTIE Ergens voor staan
Anko Oussoren
Handreiking Durf je ergens voor te staan? Pleidooi tegen vaagheid
Gertjan Oosterhuis
BESCHOUWING Van voorzichtigheid naar vrijmoedigheid. Over samen toetsen van onze levensstijl aan Gods Woord
Jan Mudde
BIJBELSTUDIE Profetie
Klaas van den Geest
PSYCHOLOGIE Ontwikkel een sterke identiteit. Hoe kun je ergens voor staan en je mening geven?
Kees de Groot
COLUMN Een doos chocolaatjes…
Judith Bouma
JEUGDWERK Geef jongeren ruimte én kaders.In vrijheid meebewegen met tieners
Anko Oussoren
WERKER IN DE KERK
MISSIONAIR Uitgesproken en radicaal. Wat is nodig voor een krachtige uitstraling?
Gienke Boersma
KERKPUNT
KERKRECHT Van opzicht en tucht naar toezicht (2)
Leendert Verheij
GEDICHT Mist
Robert Roth
Bestellen?
Wil je een of meer exemplaren bestellen? Klik dan hier.