De handen uit de mouwen

Eigenlijk was mijn plan bouwkunde of civiele techniek studeren om vervolgens officier bij de genietroepen van het leger te worden. God bleek andere plannen te hebben. En zo werd het een studie theologie en vervolgens een beroep als predikant. Maar binnen in die predikant zit nog steeds een bouwer. Het hart van die bouwer gaat alleen al bij de gedachte aan het bouwen van een kerkgebouw sneller kloppen. Al helemaal bij de gedachte van het opbouwen van een gemeente. Het liefst zo dat die uit de voegen van dat kerkgebouw barst. En dat bouwen dan zoals de amish hun boerenschuren optrekken: de hele gemeenschap de handen uit de mouwen.

Modellen

Bouwen begint vaak met een plan, een bouwtekening en model. In de afgelopen jaren kwamen heel wat verschillende modellen voor gemeenteopbouw voorbij. Was je net met het ene model aan het bouwen geslagen, dan verdrong een nieuw model het oude in populariteit. Als je vervolgens maar vaak genoeg van model wisselt, dan stoppen op een gegeven moment de bouwers vanzelf wel. Misschien dat daarom gemeenteopbouw ook wat op zijn retour lijkt. Misschien waren we het met elkaar zo langzamerhand beu dat de opbouwmodellen haast als de Messias zelf gepresenteerd werden, als onze enige hoop op de redding van de kerk. Nu die gekte wat verdwenen lijkt, is het een mooi moment om eens in alle rust verschillende modellen of visies op de kerk naast elkaar te zetten en te evalueren wat de zwakte, maar ook de blijvende waarde van elk is. Lees het in het artikel Ga samen kleien.

Bouwers

Als ideaalbeeld noemde ik het soort bouwen waarbij de hele gemeenschap de handen uit de mouwen steekt, zoals de amish hun boerenschuren optrekken. Maar een ideaal kan omslaan in zijn tegendeel. Bouwers bouwden soms gemeenten door heel bewust de ander te dienen. Echter, meer dan eens groeiden zo gemeenteleden op die gewend waren bediend te worden. Met die voorbeelden in gedachten kozen we als thema Gemeenteopbouw: van consumeren naar participeren. Het artikel Eigenaarschap: de kerk is van mij kan gemeenten helpen om van afnemers weer deelnemers te maken. Het laat trouwens ook zien hoe het kan gebeuren dat gemeenteleden die graag aan de slag zouden willen toch passief aan de kant komen te staan.

Dat er modellen en bouwers zijn, betekent dat in gemeenteopbouw denkers en doeners, theoretisch en praktisch opgeleiden het samen moeten doen. Mag deze Dienst daartoe inspireren.

Peter Sinia

Inhoud van het blad

Analyse

De kerk is van mij

Moniek Mol

Bezinning

Ga samen kleien

Ingrid Plantinga

Nieuwe website

Dynamisch leren in de kerk

Ingrid Plantinga

Bijbelstudie

Niets nodig?

Janita Geertsema

Uit de praktijk

Ik geloof

Peter Sinia

Afscheidscollege

Diaconaat van de ‘lange adem’

Peter van de Kamp

Column

Broodjes smeren en meer

Almatine Leene

Uitdaging

De parels van deze tijd

Moniek Mol

Vraag & antwoord

Wat doen deputaten Predikantszaken?

Kees van Dusseldorp

Kerkrecht

Hoe wordt de stem van de gemeente gehoord?

Kornelis Harmannij

Gedicht

Eigenheid

Anne Lies Mossel

Bestellen? Klik hier.

Download hier het arrangement van het nummer I am not my own.

Download hier Dienst 2019-01