Deze winter las ik het boek Gastarbeider – Verhalen van hoop op de spoed, van de inmiddels bekende Nederlander Gor Khatchikyan. In de eerste golf van de coronapandemie was hij te zien op televisie als spoedeisendehulparts. Hij werd een van onze zorghelden. Niet lang geleden was Gor een uitgeprocedeerde Armeense asielzoeker. Nu is hij een geliefd spreker bij BEAM, het jongerenmerk van de Evangelische Omroep. Sta eens even stil bij: gastarbeider, asielzoeker, arts. Wat zijn jóúw eerste gedachten bij deze omschrijvingen?

In dit nummer van Dienst verkennen we het thema ‘Kleur bekennen – racisme, andere culturen en de kerk’. Hoe gaan we als christen om met migranten, hoe spreken we over mensen die anders zijn dan wij? Op welke manier speelt de kerk hierin een rol? En is het ook een thema in de Bijbel? Bijna 25 procent van de Nederlandse bevolking heeft een migratieachtergrond, aldus de officiële cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ongeveer de helft van hen is christen, in ieder geval in naam. Maar het is niet makkelijk voor hen om hun weg te vinden in onze samenleving. Niet als burger en niet als gelovige. Veel migranten, vooral jongeren en de tweede generatie, verliezen hier in Nederland hun geloof.
Hoe vaak durven wij voorbij onze gewoonten en uit onze comfortzone te stappen om hun tegemoet te treden? Over de drempel van angst en onwetendheid? Wellicht wacht daar een bijzondere ontmoeting op ons. Elke cultuur heeft iets waar we naar moeten luisteren en wat ons kan verrijken. Ook in ons bijbellezen, zoals Anneriet Boonen in haar bijdrage laat zien.

Gastarbeiders in de oogst

Henk Bouma gaat in op de vraag hoe kerken echt gastvrij kunnen worden voor mensen uit andere culturen. “Ik ben ervan overtuigd dat met horten en stoten en na heel wat tegenvallers en ongelukjes de Nederlandse kerken over tien of twintig jaar veel diverser zullen zijn. Onze steden zijn zó divers dat de kerk wel móét volgen. En bovendien zie ik dat mijn niet-Nederlandse broers en zussen dag en nacht bezig zijn met die schat van het evangelie.”

Ik zie het aan Gor Khatchikyan. Zijn geloof is aanstekelijk. De manier waarop hij in en buiten zijn werk een brenger is van hoop, en getuigt van Jezus, is besmettelijk. Ik hoop dat dit nummer bijdraagt aan meer van dat soort besmettingen. Dat wij als kerk niemand aan de kant laten staan, niemand uitsluiten van het meewerken in Gods koninkrijk. De oogst is groot, bid de eigenaar van de oogst om… gastarbeiders.

Gienke Boersma-Vreugdenhil

Inhoud van het blad

Bezinning

De kerk is niet racistisch?!

Ruth de Jong

Inspiratie

De bijbel van migranten

Samuel Lee

Uit de praktijk

Ik ben een racist

Henk Bouma

Bijbelstudie

God aanbidden doen we samen

Janita Geertsema

Perspectief

We hebben elkaar nodig

Cees Rentier

Werker in de kerk

Van charismatisch naar praktisch missionair

Suzanne van Lokhorst

Praktijkvoorbeelden

Kleuren in het dorp

Kees van Dusseldorp

Column

Avondmaal in pyjama

Gerben de Wild

Aandachtspunten

Bijbellezen in een interculturele groep

Anneriet Boonen

Werkvorm

Wees niet kleurenblind

Anko Oussoren
Kerkrecht

Kerkenraad: wie, wat, hoe?

Leendert Verheij
Gedicht

Petje af

Anne Lies Mossel

Bestellen? Klik hier.

Download hier Dienst 2021-01